Økt beredskap står høyt på agendaen om dagen. Få kan ha gått glipp av det. For de som forvalter egen- eller samfunnskritisk infrastruktur er emnet alltid aktuelt. Under reflekterer vi over seks problemstillinger for økt sikkerhet og beredskap.
Så hvordan bør du og vi tenke? Er situasjonen i omverdenen nå, slik at det er grunn til å øke sikkerheten generelt rundt den virksomhetskritiske infrastrukturen? Det kjedelige svaret er at "det kommer an på". Det vil si at det avhenger av hvor ofte du analyserer dagens situasjon og faktisk jobber med din sikkerhet og virksomhetens evne til kontinuitet.
Bevissthet er første skritt
Forhåpentligvis har du allerede en ganske god kjennskap til den risiko og sårbarhet som finnes på overordnet nivå. Bevissthet rundt dette et godt første skritt, men det bør også føre til konkrete handlinger. Våg å prioritere og sørg for at det er klarhet rundt handlingsplanen. Spesifiser alltid ansvarlig, budsjett og tidsfrist.
Helheten er viktig
Det er lett å bli fanget i detaljerte tanker om visse risikoer eller spesifikke tekniske løsninger, men min oppfordring er å tenke oftere på helheten. Noen ganger er det bra å snu problemet og ikke ta utgangspunkt i risiko- og sårbarhetsperspektivet, men heller ut ifra forretningsmålene dine, støttende prosesser og til syvende og sist ressursene du er avhengig av for å lykkes.
Seks punkter for økt beredskap
Ovennevnte er egentlig alltid greit å huske på, men akkurat nå er det selvfølgelig mye som ikke føles eller fungerer som vanlig for mange virksomheter. Ikke minst meldes det om økt risiko for sabotasje og andre forsøk på å påvirke vestlige land og virksomheter. Derfor adresserer jeg noen overordnede spørsmål til hjelp for å tenke mer helhetlig:
1. Hvor lenge vil virksomheten overleve hvis den mest kritiske infrastrukturen er nede og hvilke konsekvenser vil det få? Få til en konsekvenstenkning i organisasjonen.
2. Hvilke ressurser er vi avhengige av, og hvordan sikrer vi kontinuitet? Sørg for å skape en bevissthet om kritiske ressurser og hvilke alternativer som er tilgjengelige.
3. Har vi god oversikt over hvor sårbarhetene er i vår kritiske infrastruktur; for eksempel strøm, kjøling og kommunikasjon? Tenk ikke bare på design og konstruksjon, men også tilstanden til utstyret. Burde utstyret hatt en ekstra service eller skulle det vært oppgradert?
4. Er vi riktig dimensjonert? Har vi nødvendig overkapasitet ved spesielle behov? Hvilke funksjoner er avhengig av reservekraft og hvor lenge kan den kjøres?
5. Er skallsikringen rundt våre viktigste ressurser tilstrekkelig og er tilgangen begrenset? Skaff kontroll på adgangskort og nøkler mens dere likevel jobber med oversikt over sikkerhet og beredskap.
6. Har vi en god sikkerhetskultur? Det innebærer mye, men kanskje enklest av alt, er vi klar over avvikende hendelser? Har flere uønskede hendelser begynt å oppstå? Er det personell i tilknytning til virksomheten som har en adferd som føles mistenkelig? Sørg for å ha rutiner i virksomheten for å rapportere eventuelle avvik til sikkerhetsavdelingen. Heller en gang for mye enn en gang for lite.
Til slutt; alt er ikke like viktig, så våg å gjøre avveininger og prioriteringer i det forebyggende sikkerhets- og kontinuitetsarbeidet. Å prioritere er å våge å velge noe bort, enten foreløpig eller permanent, for å få ressurser og kapasitet til å gjøre det viktigste. Få gjerne hjelp fra eksperter utenifra til å gjøre prioriteringene! Vi hjelper gjerne til innenfor våre fagområder.
Selvfølgelig ønsker vi alle at verden rundt oss skulle vært både mer fredelig og trygg akkurat nå, men vi må forholde oss til virkeligheten slik den er. Derfor er egentlig det rette tidspunkt nå, både å sjekke beredskapen og å fikse det som er ekstra utsatt eller sårbart. Sannsynligvis er det enklere enn noen gang akkurat nå å få resten av organisasjonen med i planleggingen. Husk at det å opprettholde ønsket nivå på sikkerheten, er et kontinuerlig arbeid.